Po mnoha pokusech s pečením chleba jsme dospěli k postupu:
více fotek zde …

  • Příprava kvásku
  • pokud se peče v sobotu, zakládá se kvásek již ve středu a to 1/2 kg žitné pšeničné mouky a asi 1/2 l vlažné vody, rozdrobený krajíček z předešlého chleba, tak aby vznikla kaše. Kaše se vloží do „troků“.
    Ve čtvrtek se přidá další 1/2 kg mouky a vody.
    V pátek už jen zaprašíme moukou.

  • Zadělávání těsta
  • do takto připraveného kvásku se přidá sůl, kmín a voda. Vypracuje se těsto, které se rozdělí na 2 poloviny a uloží do tepla, nejlépe pod duchnu.
    Po vykynutí se těsto zpracuje na bochníky, vloží se do moukou vysypaných ošatek a opět nechá vykynout.
    Ráno 3 hodiny před pečením se zatopí v peci na chleba.



  • Před vlastním pečením
  • Po vytopení se z pece vymetou uhlíky a popel, místo na které budeme pokládat chléb se vytře přírodní metlou namočenou ve vodě. Na kraj pece vložíme nádobu s vodou, aby byla v peci při pečení přiměřená vlhkost.

  • A teď už vkládáme do pece
  • bochníky před pečením ometeme od mouky, potřeme osolenou vodou, posypeme kmínem a nařízneme,aby se dostala pára z těsta ven.

  • Upečeno
  • Asi po 45 minutách je chléb upečen.

více fotek zde …