Stavění chlebové pece
- Pro větší zájem o doplnění více fotografií a rozměrů při stavbě pece můžete nahlédnout do fotogalerie …zde
- Na úvod
- Základ pece
- Klenba pece
- Odtah kouře
- Dokončení
- Vysoušení pece
Jednoho krásného dne jsem objevil v kuchyni zazděný otvor.
Po vybourání se ukázalo, že je to vstup do chlebové pece s odtahem do komína. A to mě přimělo k tomu, abych pec znova postavil.
Trvalo mi několik let než jsem se pustil do samotné stavby. Jezdil jsem po muzeích a sledoval jak asi taková pec pro pečení chleba mohla být postavena.
Jelikož jsem na internetu k tomuto tématu nenašel žádné příspěvky, rozhodl jsem se Vám sepsat aspoň stručný postup, jak jsem si takovou pec postavil sám.
V roce 2007 k tomu konečně došlo.
Základy jsem neřešil, začal jsem stavět v jizbě, rovnou na podlahu.
Vstup do pece je ze strany kuchyně a je vyzděn ze šamotových cihel.
Po dvou řadách přišel na řadu věnec, na který příjdou položit hurdisky, které tvoří základ pod dno pece.
Na hurdisky příjdou skleněné střepy, slouží jako tepelná izolace. A celé se to zalije betonem, na který se naskládají šamotové cihly.
Tím máme hotové dno pece.
Za pomocí vyrobeného půlkruhového bednění, se na dno pece začala postupně stavět klenba. Posunutí bednění se může provést až po úplném zaschnutí, aby se klenba nepropadla. Povrch klenby se potírá betonovým potěrem, aby se utěsnily případné spáry mezi cihlama.
Až je klenba řádně suchá začínájí se stavět průduchy pro odtah kouře do komína. Celkem jsou tři. Jsou napojeny na otvory v klenbě na konci pece. Vyustění průduchu je ze strany kuchyně, kde je kouř odváděn do komína.
Následuje dozdít stěny až nad povrch klenby, opět se udělá věnec a celý takto vzniklý prostor vysypat skleněnýma střepama, z důvodu izolace.
V kuchyni jsem pod odtahem do komína postavil pecek s plotnou pro případné vaření a tzv. popelník pro vyhrabávaní popela z chlebové pece.
No a můžeme zatopit. Nejdříve samozřejmě z důvodu vysušování stavby.