recepty ověřené, na vlastní kůži vyzkoušené:

Valašské frgále podle paní Sedláčkové z Jasenné
tzv. Lopaťaky – koláče, které se do pece vsazovaly a z ní vytahovaly na dřevěných lopatkách


1 kg hladké mouky – 00 speciál, 25 dkg másla – z toho 1/2 sádla, 6 žloutků, 2 celé vejce, 1 lžička plná soli, 2 kostky kvasnic, vanilka, 1/4 l mléka, 3 – 6 lžic cukru, citr. kůra

Zaděláme vláčné těsto, necháme vykynout, přemísit a znovu nechat vykynout.

Z už dříve uvařených hrušek (1,20 kg) vybereme jádřince, Hrušky pomeleme, ochutíme skořicí, popř. cukrem a rumem. Dáme 1/3 jablek, tzn. 80 dkg hrušek a 40 dkg jablek.

Z 1 kg mouky je 10 kulatých frgálů.

Připravíme drobení:

54 dkg hladké mouky, 36 dkg cukru, 36 dkg tuku

Na 1 frgál:

22 dkg těsta, 21 dkg hrušek, 11 dkg drobení, na polití hotového frgálu 5 dkg másla

Poleváme na vychladlý frgál, do másla přidáme pár kapek rumu

Podlesníky
placky ze syrových strouhaných brambor, upečené na zelném listu v peci.

1 kg syrových brambor, 1 vejce, sůl, žitná mouka, listy ze zelné hlávky

Brambory nastrouháme, smícháme s vejcem, solí a moukou. Lžící těsto naneseme na oprané zelné listy, rozetřeme a upečeme v peci. Po upečení se zelné listy odstraní.

Plecovník
uzená vepřová plec, zapečená v chlebovém těstě

Recepty Honzy Kopejtka
jak se vařívalo na Rychnovsku ;-)
Šlichta – voda z uvařených bramborových knedlí, přidat utřený česnek, majoránku, pepř, polévkové koření Maggi a sádlo
Oukrop – voda, 1 cibule, kmín, česnek utřít se solí, přidat chléb, majoránku, pepř, Maggi, sádlo a vejce
Honzova šlichta a oukropHonzova šlichta a oukrop

Vánoční omáčka Drahuša Nováčka z Košatky

sladká omáčka, která se jí u p. Nováčka na Štědrý den k vánočce


1L frankovky, 20 dkg vlašských ořechů, 20 dkg lískových ořechů, 10 dkg mandlí, 10 dkg rozinek, 10 – 20 dkg sušených meruněk, 20 – 30 dkg sušených švestek, 1/2 kg povidel + meruňkový džem, 1 – 2 hořké čokolády, 10 – 25 dkg strouhaného perníku na zahuštění

Do 5L hrnce dát asi 1 litr vody, přidat ořechy, mandle, rozinky a sušené ovoce a vařit do změknutí asi 15 minut. Přidat povidla a džem, zahustit strouhaným perníkem (hodně husté), nadrobit čokoládu, zalít vínem a rychle zchladit. DOBROU CHUŤ

Plejskavica – recept dle pořadu Vše o vaření na ČT

Do mísy vložíme mleté maso. Přidáme sůl, pepř a pálivou papriku. Pečlivě promícháme a rukama zpracujeme. Zpracováváme tak dlouho, až maso hezky drží.
Z připraveného masa uděláme kuličky. Kuličku dáme na kus potravinářské fólie a zakryjeme ji druhou folií. Pomocí kastrolu rozmáčkneme kuličku na placku. Placku posypeme strouhaným sýrem a nahoru dáme druhou placku a pečlivě přimáčkneme obě placky k sobě.
Pljeskavici rozložíme na rozpálený gril. A grilujeme z obou stran. MŇAM